• sr
  • cs
  • en
  • fr
  • de
  • it
  • pl
  • ru

Centrum Rafting Vodopad dba o wszystko, aby zapewnić ci  pełną wygodę. Niezależnie od tego, czy jesteś  z nami dzień, noc lub cały tydzień, bardzo ważnym jest, abyś mógł cieszyć się z pobytu, odpocząć, aby było wygodnie i oczywiście, aby móc  dobrze zjeść. Nasz zespół catering jest odpowiedzialny za jakość i pyszne jedzenie, różnorodne menu i świetną obsługę.

Jeśli chodzi o grupy szkolne i młodzieżowe, wiemy, że dzieci bywają bardzo wybredne. Tak więc będziemy ciężko pracować, aby zapewnić im dodatkowe, dobre, pożywne obiady, które są odpowiednie dla młodych, aktywnych ludzi.

Wszystkie dania przygotowywane są w naszym ośrodku – dzięki czemu możemy spełniać specjalne wymagania, takie jak diety bezglutenowe, wegetariańskie lub wegańskie   dla  osób uczulonych na laktozę … Grupy, które zakupią  miejsca w naszym  ośrodku   mogą  umówić  się z kucharzami na  specjalne menu.

Nasza restauracja posiada 100 miejsc i zawsze jesteśmy gotowi stworzyć specjalne menu dla osób o szczególnych preferencjach ze względu na religijne, medyczne czy etyczne powody.

W pełnym zakresie, jedzenie kupujemy  od lokalnych producentów, co zapewnia wyjątkowo wysoką jakość i pochodzenie organiczne produktów. I jeszcze należy  pamiętać, że wody rzeki Tara są najbardziej czystymi wodami na świecie!

Pozostaw gotowanie nam!

Nasz główny szef kuchni Mića zdobył ogromne doświadczenie i całą swą miłość do gotowania wpisał w tutejsze  menu i które zadowala wszystkie twoje zmysły i potrzeby. Wszystkie zakupy, planowanie i przygotowanie zrobimy dla ciebie.

I na koniec zmyjemy także naczynia♥

ŚNIADANIE

Pierwsze co  słyszymy rano,to dźwięk rzeki i wodospadu. Po drugie, gdy otworzysz  oczy widzisz niesamowite piękno wschodu słońca. A potem zapach świeżo parzonej kawy … Codziennie nasi  kucharze wstają bardzo rano, aby przygotować ciepłe śniadanie, które składa się z różnych omletów, kiełbaski, hot-doga, parówek, jajek sadzonych, racuchów. Zawsze jest  świeże mleko i ser, a i  jogurt dla tych, którzy wolą lżejsze śniadanie. Gorąca woda na herbatę i płatki kukurydziane kończą dobry początek śniadania.

OBIAD

Mając na uwadze, że będziesz  bardzo głodny po całym dniu zajęć, nasi kucharze przygotowują bogaty obiad, który zawiera pyszne zupy, różne rodzaje wysokiej jakości mięsa (jagnięcina, kurczak, cielęcina, wieprzowina lub pstrąg), fantastyczne makarony z grzybami i  z różnymi  ziołowymi przyprawami i oczywiście dużo warzyw. Zapraszamy na obiad w cieniu lasu bukowego, dzieląc się swoimi przeżyciami  ze starymi i nowymi przyjaciółmi

KOLACJA

Dzień kończy się świeżymi  specjałami z  grilla, popularnymi i  tutejszymi   daniami do których należą:  grillowane mięso mielone lub hamburger z frytkami, mussaka lub różne rodzaje makaronu z sałatą i chlebem. Wszystko, co musisz zrobić, to usiąść, odpocząć i cieszyć się …

Tradycyjne napoje

Rakije – słynna, bardzo mocna wódka otrzymywana przez destylację przefermentowanych owoców (winogrona, śliwki, brzoskwinie, morele, jabłka, figi, pigwy, czasem mieszana z innymi składnikami: zioła, miód, wiśnie i orzechy). Mieszkańcy Czarnogóry często wyrabają rakiję w swoich domach. Rakija ma podobno właściwości lecznicze: przeziębienia, bólu stawów, popalenia i egzemy.

Mleko owcze ma konsystencję białego jogurtu i jest doskonały napojem orzeźwiającym. Ma kwaśny, trochę słony smak i piękny zapach.

Słodka, czarna kawa. W Czarnogórze pita o każdej porze dnia, przyrządzana po „turecku” tzn. parzona w tygielku. Obok kawy, szczególnie na północy kraju, bardzo popularnym napojem jest herbata z ziół i kwiatów górskich.

Kuchnia Czarnogórska

Kuchnia i potrawy są ważnym elementem kultury i tradycji każdego narodu. Biorąc pod uwagę narody południowoeuropejskie trzeba podkreślić, że jeszcze dodatkowo umieją one podczas posiłków przyjemnie spędzić czas. Dzieje się tak być może dzięki ich wesołemu usposobieniu lub temperamentowi. Także Czarnogóra ma swoje tradycyjne dania. Tak samo jak gdzie indziej na Bałkanach, również tu prym wiodą ryby i owoce morza – karp, pstrąg, węgorz, skorupiaki morskie, a także pozostałe gatunki mięs, które najczęściej przygotowuje się na grillu.

Tradycyjne dania

Podstawą każdego czarnogórskiego dania jest oczywiście oliwa z oliwek. Narody południowe odżywiają się bardzo zdrowo, dlatego w tutejszej kuchni nie może zabraknąć warzyw, takich jak: szparagi, por, cebula, pokrzywa, pietruszka, oliwki i cykoria.

Prszut to wędzona surowa szynka, którą serwuje się pokrojoną na bardzo cienkie plastry. Prszut suszy się na wysokości 900 m n.p.m. w górach Lovćen. Dwa tygodnie moczy się go w roztworze z soli, a następnie pięć-osiem miesięcy wędzi się w stanie rozwieszonym w suchym pomieszczeniu. Przez pierwsze trzy miesiące w pomieszczeniu pali się drewnem bukowym, nie z powodu wędzenia, ale dlatego, aby na szynkę nie siadały muchy.

Pljeskavica – zraziki z rusztu czy innymi słowy bałkański hamburger. Przed podaniem posypuje się go miękkim serem owczym. Čevapi-to paluszki z grillowanego posiekanego mieszanego mięsa, dobrej jakości. Džigerica – to wyśmienita i soczysta wątróbka grillowana, serwowana z chlebem lub innym dodatkiem. Sałatkę, popularną także w innych częściach Europy, przygotowuje się z pokrojnych pomidorów i ogórków. Przed podaniem posypuje się startym serem bałkańskim.

Ryby i owoce morza

Czarnogórzanie serwują wiele potraw przyrządzonych z ryb i owoców morza, wynika to z położenia ich kraju nad Adriatykiem. W jadłospisie góruje dorsz, okoń morski, piotrosz, kielec czy dorada. Jezioro Szkoderskie z kolei jest miejscem połowów karpia, który najczęściej serwowany jest w formie pieczonej. Na czarnogórskim stole nie może zabraknąć owoców morza, takich jak kalmarów, kałamarnic czy ośmiornicy.