• sr
  • cs
  • en
  • fr
  • de
  • it
  • pl
  • ru

Tradycyjne napoje

Rakije – słynna, bardzo mocna wódka otrzymywana przez destylację przefermentowanych owoców (winogrona, śliwki, brzoskwinie, morele, jabłka, figi, pigwy, czasem mieszana z innymi składnikami: zioła, miód, wiśnie i orzechy). Mieszkańcy Czarnogóry często wyrabają rakiję w swoich domach. Rakija ma podobno właściwości lecznicze: przeziębienia, bólu stawów, popalenia i egzemy.

Mleko owcze ma konsystencję białego jogurtu i jest doskonały napojem orzeźwiającym. Ma kwaśny, trochę słony smak i piękny zapach.

Słodka, czarna kawa. W Czarnogórze pita o każdej porze dnia, przyrządzana po „turecku” tzn. parzona w tygielku. Obok kawy, szczególnie na północy kraju, bardzo popularnym napojem jest herbata z ziół i kwiatów górskich.

About the Author